Welk type telescoop is geschikt voor mij?

Welk type telescoop geschikt voor je is, is afhankelijk van waar je de telescoop precies voor wilt gebruiken. Inmiddels weet je dat er drie typen telescopen zijn: reflector-telescopen, refractor-telescopen en catadioptrische telescopen. Ook weet je dat ieder type telescoop zijn eigen voor- en nadelen heeft op het gebied van optische kwaliteit, mechanische kwaliteit, onderhoud, gebruiksgemak en prijs. In onze shop zie je talloze modellen. Ze zijn allemaal prima, maar welke telescoop is nu het meest geschikt voor jou? We zullen proberen jou een handje te helpen door te kijken naar wat voor soort observaties mogelijk zijn met het type telescoop.

Maan

Is het jouw doel om de kraters en bergen op de maan te observeren? Het observeren van de maan is bijzonder gemakkelijk omdat het niet uitmaakt vanaf waar je kijkt, zelfs vanuit een stad waar veel licht brandt kun je de maan gemakkelijk waarnemen. Voor maanobservaties is een kleine telescoop, bijvoorbeeld een refractor-telescoop, een geschikte keuze.

Om de beeldkwaliteit van het observeren te verbeteren kun je maanfilters gebruiken zodat het beeld een hoger contrast krijgt. Een maanfilter is vooral een welkome accessoire bij het observeren van een volle maan, een filter zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid licht dat het oog bereikt verminderd wordt. Hierdoor is het beeld van de telescoop niet te fel en kun je de details op de maan beter bekijken.

Maan en planeten

Wil je naast de maan ook graag de dichtbijstaande planeten bekijken? Net zoals bij de maan geldt voor planeten dat deze uitstekend waarneembaar zijn in een stedelijke omgeving waar veel licht brandt. Voor het observeren van planeten is een telescoop met een lange brandpuntsafstand en een klein zichtveld de beste optie. Hierdoor krijg je de planeet op de lens zonder te veel zwarte lucht in het zichtveld te hebben.

Kortom, een goede telescoop die geschikt is voor het observeren van de maan en planeten is een exemplaar met een lange brandpuntsafstand, oftewel refractor-telescopen. Een refractor-telescoop geeft een scherp beeld van de planeten weer, het nadeel van dit type telescoop is wel dat kleurfouten moeten worden gecorrigeerd met een extra lens.

Planeten en nevels

Wil je de telescoop puur gebruiken voor observaties van planeten en de kleurrijke nevels die verder weg liggen in het heelal? Hiervoor is een telescoop met een lange brandpuntsafstand nodig. Zowel een reflector-telescoop als een catadioptrische telescoop stellen je in staat planeten en nevels te observeren door de lange brandpuntsafstand. Mocht je de details nog scherper willen, dan kun je gebruik maken van filters. Hierdoor zie je alleen de relevante lichtgolven die ervoor zorgen dat je beeld scherper en contrastrijker wordt.

Het voordeel van een catadioptrische telescoop is dat dit type een lange brandpuntsafstand heeft, maar een kortere buis heeft dan een reflector-telescoop, hierdoor is de catadioptrische telescoop eenvoudig te vervoeren. Een catadioptrische telescoop is echter wel duurder dan een reflector-telescoop.

Deep sky-objecten

Als je geïnteresseerd bent in het bewonderen van deep sky-objecten zoals nevels, clusters of sterrenstelsels, dan is een reflector-telescoop de juiste keuze. Deep sky-objecten zijn minder helder dan de maan en planeten en kunnen doorgaans niet met het blote oog gezien worden. Deze zwakke hemellichamen zijn bovendien vaak wijd verspreid. Bij deep sky-observaties is het dus van belang dat de telescoop veel licht verzamelt. Des te meer licht verzameld wordt, des te lichter het hemellichaam wordt.

Kortom, een een lichtsterke reflector-telescoop met kleine openingsverhouding is cruciaal voor deep sky-observaties. Ben je niet alleen geïnteresseerd in deep sky-waarnemingen, maar ook in de maan of planeten? Een catadioptrische telescoop is een alleskunner en stelt je in staat zowel de maan en planeten als deep sky te observeren.

Waar wil je de telescoop gebruiken?

Behalve het type telescoop dat je gebruikt, is ook van belang op welke plek je de kijker gebruikt. Voor verschillende locaties en omstandigheden raden we andere telescopen aan: In de licht vervuilde lucht van stedelijke gebieden: catadioptrische telescopen en refractor-telescopen. In de matig vervuilde lucht van voorstedelijke gebieden: geen onderscheid. Op donkere, afgelegen plekken: catadioptrische telescopen en reflector-telescopen.