Hier vind je alles wat je moet weten over telescopen

Hier kun je oude kennis oprakelen of nieuwe kennis opdoen voor je astronomie hobby. Je kunt hier alles vinden over telescooptypen en optische en overige kenmerken. Tot slot hebben we een korte praktische checklist voor je, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Telescooptypen

Je kunt de meeste telescopen indelen in drie typen: de refractor-telescoop, de reflector-telescoop en de catadioptrische telescoop. Deze drie telescooptypen werken compleet verschillend. Een refractor-telescoop werkt met lenzen, net als een verrekijker. Dit type telescoop wordt daarom ook wel lenzentelescoop genoemd. Een reflector-telescoop werkt met spiegels en staat daarom, je raadt het al, ook bekend als spiegeltelescoop. Een reflector wordt ook wel eens aangeduid als Newtontelescoop. Een catadioptrische telescoop is een combinatie van een reflector en een refractor, hij combineert de beste eigenschappen van deze beide typen. Deze verschillende modellen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en hun eigen specialisatie.

  1. Lees hier alles over de verschillende telescooptypen

Optische kenmerken

Wat een telescoop goed of minder goed maakt, hangt grotendeels af van de optiek. De optiek is het belangrijkste deel van een telescoop en maakt het mogelijk om zo ver het heelal in te kijken. Maar welke invloed heeft de diameter van het objectief op de vergroting? En hoe weet je nu wat geschikt is voor jou? Je leest hier van alles over de vergroting, de brandpuntsafstand en de diameter van het objectief.

  1. Lees hier alles over de optiek van een telescoop

Overige kenmerken

Optische kenmerken mogen dan wel erg belangrijk zijn in een telescoop, ook de overige kenmerken wil je niet negeren. Door je tevens te verdiepen in de overige kenmerken van een telescoop kun je het beeld nog veel verder optimaliseren en de mooiste beelden krijgen. Je leest hier over het nut en de verschillen in statieven, over het doel van kleurfilters en wat een oculair voor je zicht kan doen.

  1. Lees hier hoe de overige kenmerken je beeld beïnvloeden

Praktische checklist

Nu je ongeveer alles weet over de telescoop, willen we nog iets anders onder de aandacht brengen. Je zult de telescoop misschien niet het gehele jaar door gebruiken. Het is dan verstandig om deze op te bergen. Heb je daar genoeg ruimte voor? Als je in de stad woont, zul je vaker de telescoop op locatie willen gebruiken zodat je minder last hebt van lichtvervuiling, maar past de telescoop die je op het oog hebt in je kofferbak? Kom niet voor vervelende verrassingen te staan, neem de checklist door!

  1. Bekijk hier de checklist