Catadioptrische telescopen
De voordelen van een catadioptrische telescoop
Een catadioptrische (Schmidt-Cassegrain, Maksutov-Cassegrain, compound of lens/spiegel) telescoop combineert de beste eigenschappen van de refractor en reflector. De grootste voordelen hierdoor zijn dat een catadioptrische telescoop een stuk compacter en lichter is dan de gemiddelde telescoop. Op deze pagina vind je verschillende modellen van topmerken uit de optiek zoals Bresser, National Geographic en Celestron. Onder aan deze pagina vind je de belangrijkste eigenschappen van een catadioptrische telescoop beschreven.
Meer weten? Lees dan even verder
Een catadioptrische telescoop is licht
Catadioptrische telescopen hebben de prestaties van de grote telescopen en lange brandpuntsafstanden, met als voordeel dat ze in een lichtgewicht en vervoerbaar pakket meegenomen kunnen worden. Dit is natuurlijk zeer handig als je de telescoop meeneemt naar gebieden waar je geen last hebt van de stadslicht (lichtvervuiling).
Optisch ontwerp van compound telescopen
Vanwege het optische ontwerp van de catadioptrische telescopen hebben ze geen last van coma (die spiegeltelescopen wel hebben) en de chromatische aberratie (die refractors wel hebben). Bij gebruik van een catadioptrische telescoop verschijnen sterren daarom puntig en comavrij in je gezichtsveld en zullen er zich geen gekleurde halo’s om sterren en planeten vormen die vage details en kleuren maskeren. Enige kromming van het kijkveld is zichtbaar in catadioprische systemen (vooral in snelle brandpuntsafstandratio-modellen), dit komt vaak tot uiting aan de randen van grote kijkvelden zien en op foto’s. Tijdens het observeren zul je hier nauwelijks last van hebben.
Gemakkelijk en snel in elkaar te zetten
Veel catadioptrische telescopen worden geleverd op een Go-To montering. Een Go-To montering in combinatie met een wat zwaarder statief zorgt ervoor dat de kleine optische buis van de telescoop stabiel staat op twee kanten en daardoor voor minder beeldbeweging zorgt.
De GoTo zorgt ervoor dat het object dat je wilt observeren in je beeld blijft staan zonder dat je dit zelf hoeft aan te passen. Je hoeft alleen de coördinaten in te voeren en het systeem doet de rest.
De catadioptrische slow motion controle systemen, die vaak niet beschikbaar zijn op reflectors, maakt het gemakkelijker om de positie van de telescoop goed in beeld te krijgen. Het opzetten en opbergen van de catadioptrische telescoop gaat gemakkelijk en snel, ook vanwege het lichtgewicht statief.
Nadelen van een compound telescoop?
Wat zijn de nadelen van een catadioptrische telescoop? In de eerste plaats: de kosten. Een 8 inch Schmidt-Cassegrain kost 50% tot 300% meer dan een 8 inch reflector (maar wel ongeveer hetzelfde als een 4 inch refractor). Ten tweede hebben Schmidt-Cassegrain telescopen geen hoog contrastbereik van de maan en de planeten zoals de refractors of de meeste 6 inch of 8 inch spiegeltelescopen. Dit komt door het lichtverlies van de tweede grotere spiegel. Ook zal de catadioptrische telescoop een dubbelster niet zo mooi splijten. Toch zal een Schmidt-Cassegrain meestal beter werken dan een reflector met hetzelfde diafragma. Een Maksutov-Cassegrain geeft meestal een beter contrast dan een Schmidt-Cassegrain. Hoewel door hun grote diafragma er diep in de ruimte gedetailleerde beelden verkregen kunnen worden, geven catadioptrische telescopen over het algemeen niet de duidelijke beelden die andere telescopen van hetzelfde diafragma en kracht wel geven.
Alleskunner
Als het binnen je budget past en je een draagbare telescoop zoekt die alles kan dan is er geen betere investering dan een goede allround catadioptrische telescoop.