- telescoop-expert.nl
- Astrofotografie
Astrofotografie
Sterren bekijken én vastleggen
Wil je meer dan alleen observeren? Het fotograferen van sterrenconstellaties lukt al met een gewone digitale camera. Ook van de maan kun je zo een prima foto maken. Maar wanneer je wat verder het universum in gaat en/of scherpere foto’s wilt maken, is speciale apparatuur erg gewenst. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt voor het maken van een indrukwekkende foto, van camera-adapter tot T2-ring.
Meer weten? Lees dan even verder
Hoe sluit ik mijn camera aan op mijn telescoop?
Er zijn verschillende manieren om je camera aan je telescoop te koppelen. De meest gebruikte manier is met behulp van een T2-ring en een camera-adapter. Je camera wordt hierbij direct voor de telescoop geplaatst, waarbij de lens van de telescoop als het ware de lens van de camera vervangt. De T2-ring is het verbindingsstuk tussen de camera en de camera-adapter. De camera-adapter wordt aan de telescoop gekoppeld. Dankzij de camera-adapter wordt de telescoop geschikt voor astrofotografie.
Het belang van goede voorbereiding
Er komt heel wat kijken bij astrofotografie. Bij het fotograferen van astronomische objecten is bijvoorbeeld veel minder licht voorhanden, hierdoor is een langere sluitertijd nodig. Daarnaast bewegen hemellichamen ten opzichte van de aarde, dit vereist dat alle apparatuur goed op elkaar afgesteld is. Alle apparatuur die je nodig hebt om haarscherpe foto's te kunnen maken, vind je bij ons. Als je alles op de juiste manier doet, bereik je een optimaal resultaat.
Langere sluitertijden
Zoals we al zeiden, komen bij astrofotografie lange(re) sluitertijden kijken. Sterren, planeten en nevels zijn 'lichtzwak'. In sommige gevallen is een sluitertijd van een fractie van een seconde voldoenden, maar het kan ook zo zijn dat je een sluitertijd van enkele uren nodig hebt. Hoe langer de sluitertijd, hoe groter de lichtinval. Je kunt in de meeste gevallen je camera handmatig in te stellen bij astrofotografie. Dit gaat prima met een (digitale) spiegelreflexcamera (DLSR) of een goede compactcamera.
Trial and error
Oefening baart kunst, dat is ook van toepassing op astrofotografie. Helemaal niet erg, het is een kwestie van trail and error als het aankomt op de instellingen. Dan heb je op een gegeven moment vanzelf een geslaagde foto. De beste manier van fotograferen is daarom ook digitale fotografie. Bij digitale fotografie heb je direct de mogelijkheid om het resultaat te zien. Een tip: ga niet middenin de stad fotograferen. Je kunt het beste een donkere plek op te zoeken voor de mooiste plaatjes. In dichtbebouwde gebieden is vaak veel lichtvervuiling.
Welke camera is het beste voor astrofotografie?
Voor astrofotografie kun je het beste een camera gebruiken die voldoet aan de volgende voorwaarden:
- de afstand moet handmatig in te stellen zijn op oneindig;
- de sluitertijd (belichtingstijd) moet op 'B' gezet kunnen worden of op nachtstand. Hiermee bepaal je zelf de duur van de belichting
- De camera heeft een statiefaansluiting
- op de ontspanknop kan een draadontspanner gemonteerd worden
Dit zijn geen harde vereisten, maar het geeft je wel een indruk van waar de camera ongeveer aan moet voldoen.
Hoe lang moet ik belichten?
In principe geldt voor alle objecten buiten ons zonnestelsel dat hoe langer ze belicht worden, des te beter ze op beeld vastgelegd kunnen worden. Een spelbreker hierbij is de aardse atmosfeer. Zelfs op de donkerste plek in Europa begint de hemelachtergrond na verloop van tijd te sluieren. Je moet dus zo lang belichten dat de hemelachtergrond net niet (of net wel) zichtbaar is op de foto. Voor sluitertijden tot 30 seconden kun je gebruik maken van een telescoop met azimutale montering. Bij langere sluitertijden hebt een statief nodig met parallactische/equatoriale montering nodig.
Oculairprojectie
Om met een hogere vergroting te kunnen filmen, kun je een oculair gebruiken. Deze methode heet oculairprojectie en wordt vooral toegepast bij het fotograferen van planeten en details op de maan. Met het gebruik van een oculair worden de belichtingstijden ook langer, zodat een volgmotor noodzakelijk wordt. Voor nog verdere vergroting gebruik je een Barlowlens. Al deze accessoires zijn uiteraard verkrijgbaar op telescoop-expert.
De aarde draait
Bij het hanteren van langere sluitertijden komt een ander probleem kijken: de draaiing van de aarde. Tijdens de fotosessie zullen de hemellichamen zich verplaatsen. Je camera zal met deze draaiing mee moeten bewegen, om alles goed vast te kunnen leggen. Gebeurt dit niet, dan ontstaat een fenomeen dat field rotation genoemd wordt. Hierbij zijn op de foto strepen te zien, in plaats van sterren of planeten. Je kunt dit voorkomen door een piggybacksysteem of flip-mirrorsysteem te gebruiken of een telescoop te gebruiken met een wig, field de-rotator, volgmotor en/of Go-To-systeem. Al deze toevoegingen kun je bij ons vinden.